13kz.kz
КАЗ
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
13kz.kz
No Result
View All Result
Home Жаңалықтар

Жедел ішек инфекцияларының алдын алу

21 мая, 2024
in Жаңалықтар
0
Жедел ішек инфекцияларының алдын алу
Share on FacebookShare on Twitter
Жедел ішек инфекциялары (ЖЖ) – ең алдымен асқазан-ішек жолдарын зақымдайтын әртүрлі микроорганизмдер тудыратын аурулардың үлкен тобы. Аурудың 5000-ға дейін нозологиялық түрлері белгілі. Олардың құрылымы әртүрлі: бұл дизентерия, шигеллез, сальмонеллез, іш сүзегі-паратиф аурулары, эшерихиоз, иерсинеоз, оппортунистік микроорганизмдердің көптеген топтарынан туындаған аурулар.
Ішек инфекцияларының қоздырғыштарының көзі ауру адамдар, бактерия тасымалдаушылар, сонымен қатар ішектен микробтарды қоршаған ортаға шығаратын жануарлар болып табылады.
Жедел ішек инфекциясының себептері: жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтамау, сақтау ережелерін және тез бұзылатын өнімдерді өткізу мерзімдерін бұзу болуы мүмкін.
Барлық ішек ауруларын сіз тамақ, су немесе тұрмыстық байланыс арқылы жұқтыруыңыз мүмкін.
Біз тамақтың қаншалықты балғын екенін, қай жерде сақталғанын ойламай немесе жуылмаған қолмен жеген кезде біз өзімізге үлкен қауіп төндіреміз.
Ішек инфекцияларының алдын алу үшін мына қарапайым ережелерді орындаңыз:
1. жеке бас гигиенасы ережелерін қатаң сақтау, тамақ әзірлер алдында, тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан кейін, сырттан келгеннен кейін қолды сабындап, мұхият жақсылап жуу;
2. кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан өнімді сатып алудан бас тартыңыз;
3. тез бұзылатын азық-түлік өнімдерін сатып алғанда, таңбалауды мұқият зерделеу, олардың жарамдылық мерзіміне назар аударуды ұмытпаңыз;
4. пісіруді қажет ететін және дайын өнімдерді (ет пен кондитерлік өнімдер, көкөністер мен нан және т.б.) бір сөмкеде алып жүрмеу;
5. температуралық жағдайларды және өнімдердің жарамдылық мерзімін сақтай отырып, тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта сақтау;
6. бұйымдарды жеткілікті термиялық өңдеуден өткізу;
7. пісірілген тағам бөлме температурасында екі сағаттан аса тұрмауы тиіс;
8. жемістерді, жидектерді, көкөністерді ағынды сумен жақсылап жуыңыз, содан кейін үстіне қайнаған су құйыңыз;
9. жәндіктер мен кеміргіштердің тамақ өнімдерімен жанасуына жол бермеңіз.
10. тек қайнатылған және бөтелкедегі суды ішіңіз
Есіңізде болсын! Өнімдерді сақтау, аспаздық өңдеу ережелерін және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтай отырып, сіз өзіңізді және жақындарыңызды қорғай аласыз.

Елемесов Бахтыораз Мизамұлы

ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы орынбасары

Previous Post

ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ- САНИТАРИЯЛЫҚ ҚАУІПСІЗДІКТІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ -БАСТЫ МІНДЕТ

Next Post

Профилактика острых кишечных инфекций

Барлық құқықтары қорғалған.
2020 жылдың 25 ақпанындағы
№KZ66VPY00020666 куәлігі

     13kz.kz ақпарат агенттігі

Сайт әкімшілігі материалды
көшіріп басу кезінде 13kz.kz
сайтына тікелей гиперсілтеме
көрсетуді талап етеді


Сайттың ескі нұсқасы.
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Cаясат
  • Қоғам
  • Билік
  • Экономика
  • Туризм
  • 13KZTV
  • Әлемде

13kz.kz ақпарат агенттігі