Жедел ішек инфекциялары (ЖЖ) – ең алдымен асқазан-ішек жолдарын зақымдайтын әртүрлі микроорганизмдер тудыратын аурулардың үлкен тобы. Аурудың 5000-ға дейін нозологиялық түрлері белгілі. Олардың құрылымы әртүрлі: бұл дизентерия, шигеллез, сальмонеллез, іш сүзегі-паратиф аурулары, эшерихиоз, иерсинеоз, оппортунистік микроорганизмдердің көптеген топтарынан туындаған аурулар.
Ішек инфекцияларының қоздырғыштарының көзі ауру адамдар, бактерия тасымалдаушылар, сонымен қатар ішектен микробтарды қоршаған ортаға шығаратын жануарлар болып табылады.
Жедел ішек инфекциясының себептері: жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтамау, сақтау ережелерін және тез бұзылатын өнімдерді өткізу мерзімдерін бұзу болуы мүмкін.
Барлық ішек ауруларын сіз тамақ, су немесе тұрмыстық байланыс арқылы жұқтыруыңыз мүмкін.
Біз тамақтың қаншалықты балғын екенін, қай жерде сақталғанын ойламай немесе жуылмаған қолмен жеген кезде біз өзімізге үлкен қауіп төндіреміз.
Ішек инфекцияларының алдын алу үшін мына қарапайым ережелерді орындаңыз:
1. жеке бас гигиенасы ережелерін қатаң сақтау, тамақ әзірлер алдында, тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан кейін, сырттан келгеннен кейін қолды сабындап, мұхият жақсылап жуу;
2. кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан өнімді сатып алудан бас тартыңыз;
3. тез бұзылатын азық-түлік өнімдерін сатып алғанда, таңбалауды мұқият зерделеу, олардың жарамдылық мерзіміне назар аударуды ұмытпаңыз;
4. пісіруді қажет ететін және дайын өнімдерді (ет пен кондитерлік өнімдер, көкөністер мен нан және т.б.) бір сөмкеде алып жүрмеу;
5. температуралық жағдайларды және өнімдердің жарамдылық мерзімін сақтай отырып, тез бұзылатын тағамдарды тоңазытқышта сақтау;
6. бұйымдарды жеткілікті термиялық өңдеуден өткізу;
7. пісірілген тағам бөлме температурасында екі сағаттан аса тұрмауы тиіс;
8. жемістерді, жидектерді, көкөністерді ағынды сумен жақсылап жуыңыз, содан кейін үстіне қайнаған су құйыңыз;
9. жәндіктер мен кеміргіштердің тамақ өнімдерімен жанасуына жол бермеңіз.
10. тек қайнатылған және бөтелкедегі суды ішіңіз
Есіңізде болсын! Өнімдерді сақтау, аспаздық өңдеу ережелерін және жеке гигиена ережелерін қатаң сақтай отырып, сіз өзіңізді және жақындарыңызды қорғай аласыз.
Елемесов Бахтыораз Мизамұлы
ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы орынбасары