Оқу кезеңінде дұрыс тамақтану өте маңызды. Мәзір құрамынан басқа, тамақтану уақыты да маңызды. Бала күні бойы белгілі бір уақытта тамақтануы керек.
Балабақша, мектеп, интернат асханаларында гамбургер, ходдог, мойенез қосылған салаттар газдалған сусындарды қолдануға болмайды. Әсіресе, консерві өнімдерін балабақша, мектеп интернат асханаларында дайындауға, ас мәзірінде қолдануға қатаң тыйым салынады.
Күн тәртібінің мүмкін нұсқаларының бірі: үйде таңғы ас сағат 7:00-8:00-де, мектепте екінші таңғы ас 10:30-11:00-де, түскі ас 13:00-14:00-де, түскі ас 16:30-17:00-де, кешкі ас 19: 00-20: 00-де.
Соңғы тығыз тамақ кейінірек пайда болуы мүмкін, бірақ ол ұйықтау арасында кем дегенде бір сағат, дұрысы бір жарым сағат болуы керек.
Кешкі ас мәзірін таңдағанда, тағамның ас қорыту уақытын ескеріңіз-ұйықтап жатқанда асқазан іс жүзінде бос болуы керек.
Ет, балық, саңырауқұлақтар ең ұзақ қорытылады (төрт-бес сағат немесе одан да көп), әсіресе картоппен бірге. Жануарлардың ақуызынсыз көкөністер асқазанмен тез өңделеді (бір жарым-екі сағат), бірақ мұнда май қосылған көкөніс салаттары — ұзағырақ (үш сағат).
Пайдалы кеңес: отбасында ұйықтар алдында қатты тамақтанбау және түнде ауыр тамақ ішпеу ережесін орнатыңыз. Оны өзіңіз қадағалаңыз және балаларға осы пайдалы әдетті сіңіріңіз. Ұйықтар алдында бір стақан шырын, айран немесе сүт ішуге болады (аллергия болмаса, оған бал қосыңыз). Егер бала тәттіге құмар болса, оған банан немесе пісірілген алма беріңіз – олар кәмпиттен немесе торттан гөрі көп пайда көреді.
Н.Нышанов
ТО СЭБД басшысы