13kz.kz
КАЗ
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
13kz.kz
No Result
View All Result
Home Жаңалықтар

Тамақтан уланудың салдары

4 апреля, 2024
in Жаңалықтар
0
Тамақтан уланудың салдары
Share on FacebookShare on Twitter

Тағамнан улану ауруы –әртүрлі микроағзалар түрімен жаппай ластанған тағамды жегенде немесе құрамында улы бактериалды заттары бар тағамдарды тұтынған жағдайда пайда болады.
Тамақтан улану мыналарға бөлінеді:
• Микробтық (сальмонеллез, дизентерия, ЖІИ, ботулизм және т. б.
• Микробсыз (химиялық заттармен, улармен улану)
Тамақтан уланудың белгілері: жалпы әлсіздік, жүрек айну, құсу, іш өту, ара-арасында іштің түйілуі мен ауруы. Осындай клиникалық белгілер пайда болған жағдайда жедел түрде дәрігерге жүгінген абзал.
Облыс көлемінде соңғы 2022-2023 жж. аралығында жаппай тағамнан уланудың қоғамдық тамақтану орнымен байланысты- 3 жағдай, ал үй жағдайында-1 жағдай тіркеліп, 200-ден аса адам зардап шеккен.
Яғни, тамақтан уланудың алдын алу мақсатында төмендегілерге назар аударуды сұраймыз.
• Нысандар эпидемиологиялық мәні бойынша Қазақстан Республикасының 2020 жылғы 7 шiлдедегi № 360-VI ҚРЗ «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Кодексіне сәйкес міндетті түрде СЭҚ немесе қызметін бастау туралы хабарламасы болуы тиіс;
• тауардың ілеспе құжаттары, оның қауіпсіздігін растайтын құжаттарын сұрау;
• техникалық регламенттердің талаптарына сәйкес келмейтін, сапасыздықтың айқын белгілері бар өнімдерді қолдану;……….
• белгіленген жарамдылық мерзімдері жоқ немесе жарамдылық мерзімі өткен, таңбалауында көрсетілген дайындаушы ұсынған ақпаратқа сәйкес келмейтін;
Сонымен қатар, қазіргі таңда, үй жағдайында жеткізу қызметімен тағам өнімдерін, жартылай фабрикаттарды, кремді өнімдер мен бәліштерді т.б. даярлайтын қарқын алуда. Ал, бұл өз кезегінде тамақтан улануға себеп болуы мүмкіндігін арттырады. Себебі, үй жағдайында даярланған өнімдердің қауіпсіздігін растайтын мәліметтері бар тауардың құжаты, тамақ өнімдерінің құрамы, тағамдық құндылығы, өндірілген күні, жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, және т.б. деректер туралы ақпарат көрсетілмейді. Яғни, үй жағдайларында санитариялық ережелердің сақталуына ешқандай кепілдік берілмейді.
Осыған байланысты, Сізден тамақтан уланудың салдарын болдырмау және алдын алу бойынша жоғарыда аталған кеңестерге назар аударуды сұраймыз.

Previous Post

Дұрыс тамақтанудың жолдары қандай?

Next Post

ШЫМКЕНТ: на межрегиональном форуме рассмотрены вопросы охвата населения ранними овощами

Барлық құқықтары қорғалған.
2020 жылдың 25 ақпанындағы
№KZ66VPY00020666 куәлігі

     13kz.kz ақпарат агенттігі

Сайт әкімшілігі материалды
көшіріп басу кезінде 13kz.kz
сайтына тікелей гиперсілтеме
көрсетуді талап етеді


Сайттың ескі нұсқасы.
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Cаясат
  • Қоғам
  • Билік
  • Экономика
  • Туризм
  • 13KZTV
  • Әлемде

13kz.kz ақпарат агенттігі