13kz.kz
КАЗ
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Қоғам
  • Cаясат
  • Мәдениет
  • Экономика
  • Білім
  • Туризм
  • Спорт
  • Әлемде
  • 13KZTV
No Result
View All Result
13kz.kz
No Result
View All Result
Home Денсаулық

Білім беру объектілерінің ас блогында қандай талаптар сақталуы тиіс?

30 октября, 2024
in Денсаулық
0
Білім беру объектілерінің ас блогында қандай талаптар сақталуы тиіс?
Share on FacebookShare on Twitter

Білім беру ұйымдарында оқушылар арасында тамақтан улану фактілерінің тіркелуін болдырмау үшін қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінен қолданыстағы санитариялық-эпидемиологиялық қағидалар талаптарын мүлтіксіз орындау талап етіледі, олардың негізгілері:
— мектеп асханасы қызметкерлері, педагогикалық және қызмет көрсетуші персонал жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтауға міндетті !
— асхананың үй-жайларын, тамақтанатын залды күнделікті тазалау, жуу және дезинфекциялау құралдарымен өңдеу қажет !
-Әр тамақтан кейін асхана үстелдерін тазалау керек !
-тыйым салынған тамақ өнімдерін санитариялық ережелермен белгіленген өндіруге және сатуға жол берілмейді:
-қуырылған жұмыртқа;
-күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар және қаймақ пен майонезбен араласқан салаттар; -пастерленбеген сүт, сүзбе және термиялық өңдеуден өтпеген қаймақ;
— суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті және т.б.
-тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзіміне сәйкес келуі керек !
-тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда жүзеге асырылады;
-тез бұзылатын тамақ өнімдерін төмен температуралы тоңазытқыш қондырғыларында және (немесе) тоңазытқыштарда сақтау қажет !Температураны бақылау үшін термометрлер болуы керек. Сынапты термометрлерді пайдалануға рұқсат етілмейді;
— қоғамдық тамақтандыру бөлімшесінде технологиялық процестердің реттілігі (ағыны) қамтамасыз етілуі керек, яғни шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің, пайдаланылған және дезинфекцияланған ыдыстардың келе жатқан ағындарын, сондай-ақ келушілер мен тамақ дайындаушы персоналдың қарсы қозғалысын қоспағанда.
— ас блогында шикізаттың, шикі жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қарсы ағындарын болдырмайтын технологиялық процестердің реттілігі (ағындылығы) қамтамасыз етілуі тиіс;
— медицина қызметкері дайындалған тағамның сапасын бағалайды;
— асханада дайындалған тамақ өнімдерінің әрбір партиясынан күнделікті үлгі алу керек.
— білім беру объектілерінің қызметкерлері мен қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінің жұмысқа қабылданғаны туралы белгісі бар жеке медициналық кітапшалары болуы керек !
— терінің іріңді аурулары, іріңді кесектері, күйіктері, тіліктері бар, науқастар немесе жұқпалы аурулардың қоздырғыштарын тасымалдаушылар, сондай-ақ науқастармен немесе тасымалдаушылармен байланыста болған адамдар тиісті медициналық тексеру жүргізілгенге дейін және дәрігердің қорытындысы шыққанға дейін жұмысқа жіберілмейді;
— асхананың бөлме жайлары мен қоймаларында жәндіктер мен кеміргіштер болмауы керек !
Және де , білім беру мекемелерінің әкімшілігі жанынан құрылған бракераждық бақылау комиссиясы жұмыс жасауы тиіс !

Елемесов Бахтыораз Мизамұлы
ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы орынбасары

Previous Post

Астана мен Рим стратегиялық әріптестіктің 15 жылдығында диалогты нығайтуда

Next Post

АПВ-ҒА ҚАРСЫ ВАКЦИНАҒА КЕЙБІР ҚАРСЫ КӨРСЕТІЛІМДЕР ТУРАЛЫ НЕНІ БІЛУ КЕРЕК?

Барлық құқықтары қорғалған.
2020 жылдың 25 ақпанындағы
№KZ66VPY00020666 куәлігі

     13kz.kz ақпарат агенттігі

Сайт әкімшілігі материалды
көшіріп басу кезінде 13kz.kz
сайтына тікелей гиперсілтеме
көрсетуді талап етеді


Сайттың ескі нұсқасы.
No Result
View All Result
  • Жаңалықтар
  • Cаясат
  • Қоғам
  • Билік
  • Экономика
  • Туризм
  • 13KZTV
  • Әлемде

13kz.kz ақпарат агенттігі