Білім беру ұйымдарында оқушылар арасында тамақтан улану фактілерінің тіркелуін болдырмау үшін қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінен қолданыстағы санитариялық-эпидемиологиялық қағидалар талаптарын мүлтіксіз орындау талап етіледі, олардың негізгілері:
— мектеп асханасы қызметкерлері, педагогикалық және қызмет көрсетуші персонал жеке және қоғамдық гигиена ережелерін сақтауға міндетті !
— асхананың үй-жайларын, тамақтанатын залды күнделікті тазалау, жуу және дезинфекциялау құралдарымен өңдеу қажет !
-Әр тамақтан кейін асхана үстелдерін тазалау керек !
-тыйым салынған тамақ өнімдерін санитариялық ережелермен белгіленген өндіруге және сатуға жол берілмейді:
-қуырылған жұмыртқа;
-күрделі (төрт компоненттен көп) салаттар және қаймақ пен майонезбен араласқан салаттар; -пастерленбеген сүт, сүзбе және термиялық өңдеуден өтпеген қаймақ;
— суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті және т.б.
-тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттары өндіруші (дайындаушы) белгілеген жарамдылық мерзіміне сәйкес келуі керек !
-тамақ өнімдері мен азық-түлік шикізатын қабылдау олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттар болған жағдайда жүзеге асырылады;
-тез бұзылатын тамақ өнімдерін төмен температуралы тоңазытқыш қондырғыларында және (немесе) тоңазытқыштарда сақтау қажет !Температураны бақылау үшін термометрлер болуы керек. Сынапты термометрлерді пайдалануға рұқсат етілмейді;
— қоғамдық тамақтандыру бөлімшесінде технологиялық процестердің реттілігі (ағыны) қамтамасыз етілуі керек, яғни шикізаттың, жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің, пайдаланылған және дезинфекцияланған ыдыстардың келе жатқан ағындарын, сондай-ақ келушілер мен тамақ дайындаушы персоналдың қарсы қозғалысын қоспағанда.
— ас блогында шикізаттың, шикі жартылай фабрикаттардың және дайын өнімнің қарсы ағындарын болдырмайтын технологиялық процестердің реттілігі (ағындылығы) қамтамасыз етілуі тиіс;
— медицина қызметкері дайындалған тағамның сапасын бағалайды;
— асханада дайындалған тамақ өнімдерінің әрбір партиясынан күнделікті үлгі алу керек.
— білім беру объектілерінің қызметкерлері мен қоғамдық тамақтандыру қызметкерлерінің жұмысқа қабылданғаны туралы белгісі бар жеке медициналық кітапшалары болуы керек !
— терінің іріңді аурулары, іріңді кесектері, күйіктері, тіліктері бар, науқастар немесе жұқпалы аурулардың қоздырғыштарын тасымалдаушылар, сондай-ақ науқастармен немесе тасымалдаушылармен байланыста болған адамдар тиісті медициналық тексеру жүргізілгенге дейін және дәрігердің қорытындысы шыққанға дейін жұмысқа жіберілмейді;
— асхананың бөлме жайлары мен қоймаларында жәндіктер мен кеміргіштер болмауы керек !
Және де , білім беру мекемелерінің әкімшілігі жанынан құрылған бракераждық бақылау комиссиясы жұмыс жасауы тиіс !
Елемесов Бахтыораз Мизамұлы
ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы орынбасары