Тағамдық токсикалық инфекциялар (ТТИ) – бұл бактериялармен емес, адам ағзасынан тыс бактериялардың тіршілік әрекеті нәтижесінде токсиндер негізінде тамақ өнімдерінде пайда болатын ауру. Токсиндерді шығаруға қабілетті бактериялардың көп мөлшері бар. Көптеген токсиндер ластанған тағамдарда ұзақ уақыт сақталуы мүмкін, ал кейбіреулері әртүрлі өңдеуге, соның ішінде бірнеше минут қайнатуға төзімді. Тағамдық токсикоинфекцияларға тән белгісі-қысқа уақыт ішінде көптеген адамдар ауырған кезде аурудың өршуі. Бұл әдетте жұқтырған өнімді бірге тұтынумен байланысты.
Жасырын кезең отыз минуттан жиырма төрт сағатқа дейін созылады, негізінен екі-төрт сағат. Токсикоинфекция келесі белгілермен сипатталады:
— жүрек айну, құсу;
— сұйық нәжіс (күніне 10-15 рет ауырсынумен болуы мүмкін);
— дене температурасының 38-390 С дейін көтерілуі мүмкін;
— бас ауруы, әлсіздік пайда болуы;
— терінің құрғауы.
Тамақтан уланудың алдын алу. Бұл шаралар сізге және сіздің жақындарыңызға тамақ инфекциясын болдырмауға көмектеседі:
— жеке гигиена ережелерін сақтау: тамақ дайындамас бұрын және тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан кейін, көшеден оралғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуу керек;
— пайдалануға дайын және шикі өнімдер үшін бөлек кесу тақталары мен пышақтарды қолданыңыз;
— сатып алынатын өнімдердің қаптамаларында көрсетілген жарамдылық мерзімдерін, сақтау шарттарын мұқият қадағалаңыз;
— тез бұзылатын өнімдерді сақтау және дайындау шарттарын сақтау.
Тез бұзылатын өнімдерді ұсынылған температуралық режимді сақтай отырып, тоңазытқыш камераларда сақтаңыз. Тез бұзылатын өнімдерді (ет, балық, тауық жартылай фабрикаттары және т.б.) дайындау кезінде жеткілікті термиялық өңдеуден өткізіңіз;
— көкөністерді, жемістер мен жидектерді мұқият жуып, қайнаған суды құйыңыз;
— ыстық елдерге саяхаттау кезінде: тек бөтелкедегі суды ішіңіз, жабық ыдыста мұзсыз сусындарға тапсырыс беріңіз.
ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы Нышанов Нұрбек Садықбекұлы