Ботулизмнiң негiзгi алдын-алу шаралары қоздырғыштың шикiзатқа түсуiнен сақтауға, дұрыс жылумен өңдеуге (стерилизация), дайын консервiленген өнiмде қоздырғыштың көбеюi мен уыт бөлінуінің алдын алуға бағытталу керек.
Айқын бұзылу белгілері: банкiдегi сұйықтың лайлануы, қақпағының томпаюы, қақпағын ашқан кезде өнiмнiң бетiнiң ақ немесе қара түсті болуы, көгеруі бар консервiлердi тағамға қолдануға болмайды.
Үй жағдайында етті, балықты, саңырауқұлақты герметикалық жабылатын банкаларда консервiлеуге болмайды.
Консервiлеуге арналған ыдыс пен өнiмдердi топырақ пен шаңнан мұқият тазалау керек. Үйде дайындалған консервiлерді төменгі температурада сақтау қажет.
Тұз, қант және қышқылдың рецептіде ұсынылған мөлшерлерiн қолдану керек, өйткені олар токсиннiң жиналмауына әсер етедi.
Үй жағдайында консервiленген өнiмдердi қолданар алдында бөлек ыдысқа салып, 15-20 минут қайнатып, кейiн суытып қолданған жөн. Қайта қайнату кезiнде токсин бұзылады, бұл ботулизмнiң алдын-алудың негiзгi шарасы болып табылады.
Үй жағдайында дайындалған консервiлерді, сондай-ақ көшелер мен базарларда «қолдан» ет және балық өнімдерін сатып алуда сақ болу керек.
А. Искаков
ТО СЭБД басшысының орынбасары