Мектеп асханасының санитариялық-эпидемиологиялық қорытындының болуы:
Үздіксіз орталықтандырылған суық және ыстық сумен жабдықталуы:
Кәріз жүйелерінің болуы, жарықпен, жылумен, желдетумен қамтылуы:
Ас үй блогында механикалық түрде іске қосылатын желдету жүйесімен қамтылуы:
Жылу және ылғал бөлу жабдықтарының үстінде сыртқа тарту шатырларының орнатылуы:
Технологиялық процесс ағындылығын сақтау үшін қажетті үй-жайлар мен құрал жабдықтардың , тоңазытқыштардың жеткілікті болуы:
Ас үй қоймасының болуы:
Күнделікті ылғалды тазалау және дезинфекциялау:
Жәндік, кенелер, мен кеміргіштердің болуына жол бермеу үшін дератизациялау және дезинсекциялау іс-шараларын жүргізу:
Асхана қызметкерлерінің медициналық қарап-тексеруден өткендігі туралы жеке медициналық құжаттамасының болуы:
Дене қызуы көтерілген, жарақаттары бар және жұқпалы аурулармен байланыста болған қызметкерлерді жұмыс орнынан шектеу:
Ыстық және суық суы бар раковиналардың қол жууға және құрғатуға арналған құралдар-жабдықтардың болуы:
Сапалы және қауіпсіз тамақтандыруды ұйымдастыру
Ас үй қоймасына тамақ өнімдерін және азық-түлікшикізаттардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттары болған кезде қабылдау.
Мекеме басшысы бекіткен перспективалық ас мәзірі бойынша асханада күнделікті тамақ дайындау:
Медициналық қызметкер немесе жауапты маман дайын тағамның сапасына органалептикалық бағалау жүргізу:
Бракеражды комиссия қызметін жандандыру, комиссия құрамына дәрігер, әкімшілік қызметкер, өндіріс м меңгерушісі және ата аналар комитетінің өкілі кіреді және басшысының бұйрығымен бекітеді.
Асхана жайында өндірістік бақылауды ұйымдастырады және жүргізіледі.
Ас блогының жұмыскерлері, техникалық персонал арнайы киіммен (халат немесе шалбары бар күрте, бас киім, аяқ киім) қамтамасыз ету:
Мектеп асханаларында тыйым салынған тағамдар тізбесі:
Ұйыған сүт, сүзбе мен айран, туралған ет қосылған құймақ, флотша макарон, зельцтерді, форшмактарды, сілікпелерді, паштет, кремі бар кондитерлік бұйымдар, тұтыну қаптамасындағы кондитерлік бұйымдар мен тәттілер (шоколад, кәмпит, печенье т,б)морстар, квастар, фритюрде қуырылған бұйымдар, шала пісірілген жұмыртқа, күрделі салаттар, қаймақ, майонез, қосылған салаттар, окрошка, саңырауқұлақ, өнеркәсіпте дайындалмаған (үйде) тамақ өнімдерін, тез дайындалатын құрғақ тағамдық концентраттар негізінде бірінші және екінші тағамдар, газдалған, емдік және емдік-асханалық минералдық суды, тәтті ішімдіксіз сусындар, ішімдіксіз энергетикалық (сергітетін) сусындар, диффузиялық қойылтылған шырындар (қапталған минералды және ауыз судан басқа) фаст-фудтар, гамбургерлер, ход-догтар, чипсилер, кептірілген нан, қытырлақ, нандар, ащы тұздықтар, кетчуп, ащы дәмдеуәштер (бұрыш, ақшелкек) пастерленбеген сүтті, термиялық өндеусіз сүзбені, йодталмаған тұзды және құрамында темірі бар витаминдермен, минералдармен байытылмаған ұндарды пайдалануға жол берілмейді.
Нышанов Нұрбек Садықбекұлы
ҚР ДСМ СЭБК Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы